Szałwia lekarska może działać grzybobójczo
Szałwia lekarska, znana również jako Salvia officinalis, to roślina lecznicza, która może wykazywać właściwości grzybobójcze, co oznacza, że może eliminować lub hamować wzrost grzybów, które są jednokomórkowymi lub wielokomórkowymi organizmami z królestwa Fungi.
Dowiedz się więcej:
Źródła
Ta wiedza promowana jest w publikacjach poniżej, zalecamy zapoznanie się z nimi w celu poznania szczegółów i okoliczności pod jakimi można ją zastosować.
Szałwia lekarska jest rośliną wykorzystywaną w medycynie, kosmetologii oraz gastronomii. Jednym z jej najbardziej znanych zastosowań jest zmniejszanie nadmiernej potliwości. Jej ekstrakt oraz napar mogą być także stosowane we wspomaganiu terapii wielu różnych chorób i dolegliwości. Jakie właściwości ma szałwia i czy istnieją przeciwskazania do jej stosowania? Szałwia lekarska (łac. Salvia officinalis) to roślina z rodziny jasnowatych (łac. Lamiaceae), pochodząca z rejonów śródziemnomorskich oraz Bliskiego Wschodu. Obecnie, została znaturalizowana na całym świecie, w szczególności w Europie i Ameryce Północnej. Szałwia lekarska od wieków stosowana była w medycynie ludowej w leczeniu dny moczanowej, reumatyzmu, stanów zapalnych i innych dolegliwości. W ostatnich latach, badania naukowe skupiały się na jej wpływie farmakologicznym i możliwościach wykorzystania we współczesnej medycynie. Szałwia ma między innymi właściwości hipoglikemizujące, przeciwutleniające i przeciwzapalne. Szałwia lekarska jest jednym z ponad 900 gatunków roślin w rodzinie jasnowatych. Do Lamiaceae zaliczana jest również szałwia omszona (łac. Salvia nemoros), szałwia wieszcza (Salvia divinorum) czy biała szałwia (Salvia apiana). Szałwia – właściwości Szałwia zawiera szeroką gamę związków bioaktywnych, w tym alkoloidy, kwasy tłuszczowe, polifenole, saponiny, terpenoidy i woski. Główne składniki olejku z szałwii to borneol, kamfora, cineol, pinen i tujon. Ekstrakty alkoholowe z szałwii z kolei, są źródłem kwasu rozmarynowego oraz kwasu kawowego. Dzięki tym związkom, szałwia jest surowcem zielarskim, który, stosowany w odpowiednich dawkach, może przynosić liczne korzyści nie tylko dla osób zdrowych, ale również z hipercholesterolemią, cukrzycą, zaburzeniami pamięci, infekcjami oraz chorobami o podłożu zapalnym. Szałwia lekarska – działanie Szałwia lekarska ma liczne właściwości lecznicze. Najnowsze badania naukowe skupiają się na jej właściwościach przeciwzapalnych, antyoksydacyjnych, hipoglikemizujących oraz obniżających poziom cholesterolu. Ekstrakt z szałwii może działać korzystnie na zdrowie poprzez: Poprawę pamięci prospektywnej oraz zdolności poznawczych Obniżać poziom cholesterolu całkowitego, „złego” cholesterolu LDL oraz VLDL Podnosić stężenie „dobrego” cholesterolu HDL Zmniejszać stężenie glukozy we krwi u pacjentów z cukrzycą typu II Aktywność przeciwzapalną i antyoksydacyjną Działanie przeciwbakteryjne wobec niektórych rodzajów bakterii Gram-dodatnich i Gram-ujemnych Napar z szałwii Napar z szałwii jest źródłem wielu związków bioaktywnych takich jak kwas chlorogenowy, kwas elagowy, galusan epigalokatechiny, kwercetyna, kwas rozmarynowy, rutyna, luteolina oraz zawarte w olejku borneol, kamfora, tujon czy cyneol. Aby przygotować napar z szałwii 1 czubatą łyżeczkę jej suszonych liści należy zalać 1 szklanką wrzącej wody i odstawić pod przykryciem na 20 minut. Po tym czasie przecedzić i pić po 1 szklance ciepłego, ale nie gorącego naparu 2-3 razy dziennie między posiłkami. Napar z szałwii zazwyczaj pije się przez 3 tygodnie, po czym robi tydzień przerwy. Po upłynięciu 7 dni, kurację można powtórzyć. Szałwia na nadmierną potliwość Napar z szałwii wypijany w ilości 100-200ml dziennie może zmniejszyć nadmierną potliwość. Związki czynne zawarte w szałwii wpływają na korę nadnerczy, hamując wydzielanie glikokortykosteroidów, regulując wydzielanie potu. Napar z szałwii można również stosować do przemywania ciała, ze względu na jego właściwości przeciwbakteryjne oraz łagodzące. Przeciwwskazania do stosowania szałwii Wiele badań klinicznych wykazało, że szałwia do picia, jak również w postaci ekstraktów nie wywołuje poważnych skutków ubocznych. Jednakże w przypadku długotrwałego stosowania lub po przedawkowaniu olejku lotnego i ekstraktu etanolowego (odpowiadającemu większej ilości niż 15g liści) mogą wystąpić objawy niepożądane takie jak uderzenia gorąca, zawroty głowy, tachykardia, reakcje alergiczne, wymioty. Szałwia w ciąży Spożywanie szałwii lekarskiej nie jest zalecane w okresie ciąży i laktacji. Zawarte w olejku ketony kamforowe, tujonowe i terpenowe mogą w dużych dawkach negatywnie wpływać na układ nerwowy płodu i noworodka. Biała szałwia Biała szałwia (Salvia apiana) jest rośliną pochodzącą z południowo-zachodniej części Ameryki Północnej. Nazywana jest również szałwią indiańską, ceremonialną lub świętą, ze względu na jej wykorzystywanie przez Indian w rytuałach uzdrawiających i oczyszczających. Palenie szałwii stosowane było w celu oczyszczania pomieszczeń z negatywnej energii. Szałwia wieszcza Szałwia wieszcza (Salvia divinorum), nazywana również boską szałwią czy szałwią czarownika, jest rośliną zawierającą substancje o działaniu narkotycznym. Występuje endemicznie w Meksyku. Stosowana była w tych rejonach do odprawiania rytuałów duchowych. Jej głównym składnikiem jest salwinoryna A o działaniu psychoaktywnym. Posiadanie tej rośliny, jak również jej suszu jest nielegalne w Polsce. Istnieje wiele gatunków szałwii. W tej rodzinie zawarte są rośliny stosowane w lecznictwie, obrzędach duchowych oraz jako rośliny ogrodowe. W medycynie zastosowanie znalazła szałwia lekarska, która dzięki zawartym w niej związkom bioaktywnych, może m.in. poprawiać profil lipidowy, obniżać poziom glukozy o osób z cukrzycą oraz korzystnie wpływać na pamięć. Przypisy: Sedlak-Kaczmarczyk, Ilona; Ciołkowski, Arkadiusz. Zioła w medycynie Choroby skóry włosów i paznokci tom 1. Red. . Warszawa: PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2020 Ghorbani, Ahmad, and Mahdi Esmaeilizadeh. "Pharmacological properties of Salvia officinalis and its components." Journal of traditional and complementary medicine4 (2017): 433-440. Moss, M. Rouse, L. Moss „Aromas of salvia species enhance everyday prospective memory performance in healthy young adults” Adv Chem Eng Sci, 4 (2014), pp. 339-346 Kianbakht, B. Abasi, M. Perham, F. Hashem Dabaghian „Antihyperlipidemic effects of Salvia officinalis L. leaf extract in patients with hyperlipidemia: a randomized double-blind placebo-controlled clinical trial Phytother Res, 25 (2011), pp. 1849-1853 Kianbakht, F.H. Dabaghian Improved glycemic control and lipid profile in hyperlipidemic type 2 diabetic patients consuming Salvia officinalis leaf extract: a randomized placebo controlled clinical trial Complement Ther Med, 21 (2013), pp. 441-446 M. Sá, A.A. Ramos, M.F. Azevedo, C.F. Lima, M. Fernandes-Ferreira, C. Pereira-Wilson Sage tea drinking improves lipid profile and antioxidant defences in humans Int J Mol Sci, 10 (2009), pp. 3937-3950