Cytrulina może zmniejszać rozpad tkanki mięśniowej
Cytrulina, znana również jako kwas cytrulinowy, jest aminokwasem nieproteogennym, który pełni istotną rolę w procesach metabolicznych organizmu. Może przyczyniać się do zmniejszania rozpadu tkanki mięśniowej, czyli procesu katabolizmu mięśni, co jest istotne dla osób dbających o masę mięśniową.
Dowiedz się więcej:
Źródła
Ta wiedza promowana jest w publikacjach poniżej, zalecamy zapoznanie się z nimi w celu poznania szczegółów i okoliczności pod jakimi można ją zastosować.
Cytrulina jest aminokwasem, który został po raz pierwszy odnaleziony w arbuzie. Możemy go jeszcze znaleźć w takich produktach jak dynia, ogórki, gorzkim melonie, czy też tykwie. Odgrywa wiele ważnych funkcji w organizmie, ale w przeciwieństwie do niektórych aminokwasów nie jest wykorzystywany do budowy białek. Ma on jednak niebagatelną rolę w cyklu mocznikowym, który odpowiada za usunięcie z naszego organizmu szkodliwych związków (choćby amoniaku).