Kwasy omega-3 mogą zmniejszać ryzyko rozwoju jaskry

Zgłoś

Kwasy omega-3, znane również jako nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, to grupa kwasów tłuszczowych, które obejmują kwas alfa-linolenowy (ALA), kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA). Są one ważnymi składnikami diety, niezbędnymi dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jaskra to grupa chorób oczu charakteryzujących się uszkodzeniem nerwu wzrokowego, często związanym z podwyższonym ciśnieniem wewnątrzgałkowym. Kwasy omega-3 mogą zmniejszać ryzyko rozwoju jaskry, co oznacza, że ich spożycie może mieć wpływ na ochronę przed tą chorobą oczu.

Dowiedz się więcej:

Źródła

Ta wiedza promowana jest w publikacjach poniżej, zalecamy zapoznanie się z nimi w celu poznania szczegółów i okoliczności pod jakimi można ją zastosować.