Obieranie ogórka od jaśniejszej strony może spowodować mniejsze rozlanie gorzkich substancji
Obieranie ogórka od strony ogonka, zwanej też jaśniejszą stroną, może spowodować mniejsze rozlanie substancji gorzkich, które mogą występować w ogórkach. Te gorzkie substancje, głównie kukurbitacyny, mają tendencję do skupiania się na ciemniejszym końcu ogórka.
Dowiedz się więcej:
Źródła
Ta wiedza promowana jest w publikacjach poniżej, zalecamy zapoznanie się z nimi w celu poznania szczegółów i okoliczności pod jakimi można ją zastosować.
Przepisy.pl powstały z myślą o wszystkich miłośnikach dobrej kuchni. Każdego dnia podsuniemy Ci sposób na smaczny i oryginalny posiłek. Sprawdź nasze najlepsze przepisy!
Jak przygotować mizerię i jakich można użyć dodatków. Jak pozbyć się nadmiaru wody z ogórków? Z której strony obierać ogórki aby nie były gorzkie?Jeśli podob...