Chwilową ulgę w zgadze mogą przynieść migdały
Chwilową ulgę w zgadze, która jest uczuciem pieczenia w przełyku, mogą przynieść migdały, orzechy jadalne pochodzące z drzewa migdałowego. Migdały, znane także jako Prunus dulcis, mają właściwości neutralizujące kwas żołądkowy.
Dowiedz się więcej:
Źródła
Ta wiedza promowana jest w publikacjach poniżej, zalecamy zapoznanie się z nimi w celu poznania szczegółów i okoliczności pod jakimi można ją zastosować.
Uporczywe pieczenie w przełyku, nieprzyjemny posmak w ustach czy wreszcie ból w nadbrzuszu. Zgaga najczęściej wiąże się z refluksem żołądkowo-przełykowym, kiedy to pokarm wraz z kwasem solnym wracają do przełyku, podrażniając go. Często towarzyszy ciąży, szczególnie w I trymestrze. Zatem jak poradzić sobie z pieczeniem w przełyku? Do jakiego lekarza się udać, by szybko załagodzić objawy zgagi?