Jałowiec pospolity może działać bakteriobójczo

Zgłoś

Jałowiec pospolity, znany również jako Juniperus communis, to gatunek krzewu iglastego, którego owoce, zwane szyszkojagodami, wykazują właściwości bakteriobójcze, co oznacza, że mogą niszczyć lub hamować wzrost bakterii.

Źródła

Ta wiedza promowana jest w publikacjach poniżej, zalecamy zapoznanie się z nimi w celu poznania szczegółów i okoliczności pod jakimi można ją zastosować.

NOWA SERIA ZIELARSKA - NAUCZ SIE WSZYSTKIEGO OD PODSTAW: https://www.youtube.com/watch?v=A43lz-y64L4&list=PLvpMEK6RZdWbDaOtKY-jJkKBTzKfN9hC1&index=1&t=0s zas...

Jałowiec jest krzewem z rodziny cyprysowatych. Jest nie tylko rośliną ozdobną, ale także świetną przyprawą do dań mięsnych. Co można zrobić z jagód jałowca? Jakie właściwości lecznicze ma olejek jałowcowy? Dowiedz się więcej o jałowcu i jego działaniu na DOZ.pl

Jałowiec to wiecznie zielona roślina iglasta należąca do rodziny cyprysowatych. Znany jest głównie jako roślina ozdobna. Jego wyjątkowo aromatyczne owoce doskonale sprawdzają się jako przyprawa w kuchni. Gdzie jeszcze znajdzie zastosowanie jałowiec? Na jakie dolegliwości może okazać się pomocny? Czy może być stosowany przez wszystkich?

Jałowiec pospolity od wieków wykorzystywany jest w medycynie ludowej. Jakie właściwości lecznicze ma ta roślina? Kto powinien zachować ostrożność przy stosowaniu jałowca?