Kwasy omega-3 mogą mieć właściwości przeciwzapalne
Kwasy omega-3, zwane także nienasyconymi kwasami tłuszczowymi omega-3 lub PUFA (ang. polyunsaturated fatty acids), to grupa kwasów tłuszczowych, które charakteryzują się obecnością podwójnego wiązania na trzecim atomie węgla od końca łańcucha. Do najważniejszych kwasów omega-3 należą kwas alfa-linolenowy (ALA), kwas eikozapentaenowy (EPA) oraz kwas dokozaheksaenowy (DHA). Właściwości przeciwzapalne oznaczają zdolność do zmniejszania procesów zapalnych w organizmie, co jest istotne w profilaktyce i leczeniu wielu chorób przewlekłych. Kwasy omega-3 są często klasyfikowane jako niezbędne kwasy tłuszczowe, ponieważ organizm ludzki nie potrafi ich samodzielnie syntetyzować i muszą być dostarczane z dietą.
Dowiedz się więcej:
Źródła
Ta wiedza promowana jest w publikacjach poniżej, zalecamy zapoznanie się z nimi w celu poznania szczegółów i okoliczności pod jakimi można ją zastosować.