Lactobacillus acidofilus może przekształcać tiocyjanian w hipotiocyjanian
Lactobacillus acidofilus, zwany także Lactobacillus acidophilus, to bakteria probiotyczna z rodzaju Lactobacillus, która jest powszechnie stosowana w fermentacji mleka i suplementach diety. Tiocyjanian to związek chemiczny zawierający grupę tiocyjanianową (SCN⁻), który może być substratem w różnych reakcjach biochemicznych. Hipotiocyjanian to związek chemiczny będący produktem utlenienia tiocyjanianu, charakteryzujący się działaniem przeciwdrobnoustrojowym. Przekształcenie tiocyjanianu w hipotiocyjanian przez Lactobacillus acidofilus oznacza, że bakteria ta uczestniczy w metabolizmie związków siarkowych, wpływając na mikroflorę i potencjalnie na zdrowie gospodarza.
Dowiedz się więcej:
Źródła
Ta wiedza promowana jest w publikacjach poniżej, zalecamy zapoznanie się z nimi w celu poznania szczegółów i okoliczności pod jakimi można ją zastosować.