Podbiał może szkodzić kobietom w ciąży
Podbiał to roślina lecznicza, znana także jako Tussilago farfara, której nadmierne spożycie może wykazywać szkodliwe działanie na kobiety w ciąży, wymagające zachowania ostrożności. Substancje zawarte w podbiale, takie jak alkaloidy pirolizydynowe, mogą stanowić zagrożenie dla rozwijającego się płodu.
Dowiedz się więcej:
Źródła
Ta wiedza promowana jest w publikacjach poniżej, zalecamy zapoznanie się z nimi w celu poznania szczegółów i okoliczności pod jakimi można ją zastosować.
zasubskrybuj kanał,, UDOSTĘPNIJ, naciśnij dzwoneczek Marcin Pasierb: https://www.facebook.com/MarcinPasierb11 https://www.youtube.com/user/MarcinPasierb Proj...
Podbiał pospolity jest popularną byliną, która występuje naturalnie w całej Europie, Azji, terenach górzystych Ameryki Północnej oraz w wybranych państwach Ameryki Południowej. Podbiał był wykorzystywany już ponad 2,5 tysiąca lat temu i do dziś ceni się jego prozdrowotne właściwości. Jakie są wartości odżywcze tej byliny i w jaki sposób ją stosować?