Właściwości antyoksydantów
Właściwości antyoksydantów dotyczą ich zdolności do neutralizowania wolnych rodników, które są reaktywnymi cząsteczkami mogącymi uszkadzać komórki. Antyoksydanty to związki chemiczne, które mogą oddać elektron wolnemu rodnikowi, stabilizując go i zapobiegając dalszym reakcjom łańcuchowym. Właściwości te obejmują ich aktywność redukującą oraz zdolność do chelatowania metali przejściowych. Antyoksydanty występują zarówno w formie naturalnej, jak i syntetycznej, i mogą być rozpuszczalne w wodzie lub tłuszczach.
Szczawik zajęczy
Pozostałe tematy
- Antyoksydanty spowalniają przebieg choroby Alzheimera1
- Antyoksydanty ułatwiają organizmowi detoksykację kancerogenów1
- Spożywanie odpowiedniej ilości antyoksydantów wpływa na spowolnienie procesu starzenia się organizmu1
- Spożywanie odpowiedniej ilości antyoksydantów wpływa na wzmocnienie odporności1
- Antyoksydanty występują w wielu spożywanych na co dzień produktach
Antyoksydanty
Mniszek lekarski
Antyoksydanty zawarte w guaranie