Nadprodukcja kwasu solnego może być przyczyną zgagi
Nadprodukcja kwasu solnego, znanego również jako HCl, który jest ważnym składnikiem soku żołądkowego, może prowadzić do zgagi, czyli refluksu żołądkowo-przełykowego. Zgaga to uczucie pieczenia w przełyku spowodowane cofaniem się treści żołądkowej.
Dowiedz się więcej:
Źródła
Ta wiedza promowana jest w publikacjach poniżej, zalecamy zapoznanie się z nimi w celu poznania szczegółów i okoliczności pod jakimi można ją zastosować.
Uporczywe pieczenie w przełyku, nieprzyjemny posmak w ustach czy wreszcie ból w nadbrzuszu. Zgaga najczęściej wiąże się z refluksem żołądkowo-przełykowym, kiedy to pokarm wraz z kwasem solnym wracają do przełyku, podrażniając go. Często towarzyszy ciąży, szczególnie w I trymestrze. Zatem jak poradzić sobie z pieczeniem w przełyku? Do jakiego lekarza się udać, by szybko załagodzić objawy zgagi?