Niedobór mikroskładników w diecie może skutkować zwiększonym ryzykiem uszkodzenia mózgu

Zgłoś

Niedobór mikroskładników, zwanych także mikroelementami lub witaminami i minerałami, odnosi się do niewystarczającej ilości tych substancji w diecie. Mikroskładniki to związki niezbędne w małych ilościach do prawidłowego funkcjonowania organizmu, obejmujące witaminy (np. A, D, E, K, B-kompleks) oraz minerały (np. żelazo, cynk, magnez). Ich niedobór może prowadzić do różnych zaburzeń zdrowotnych, w tym zwiększonego ryzyka uszkodzenia mózgu, czyli uszkodzenia struktur i funkcji układu nerwowego. Uszkodzenie mózgu może objawiać się zaburzeniami poznawczymi, neurologicznymi lub rozwojowymi.

Dowiedz się więcej:

Źródła

Ta wiedza promowana jest w publikacjach poniżej, zalecamy zapoznanie się z nimi w celu poznania szczegółów i okoliczności pod jakimi można ją zastosować.