Mak polny może być źródłem cynku
Mak polny, znany także jako Papaver rhoeas, to roślina o dekoracyjnych czerwonych kwiatach, która może być źródłem cynku. Cynk jest istotnym mikroelementem, odgrywającym kluczową rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego i enzymów. Mak polny należy do rodziny makowatych, cechując się dużą odpornością na warunki glebowe.
Dowiedz się więcej:
Źródła
Ta wiedza promowana jest w publikacjach poniżej, zalecamy zapoznanie się z nimi w celu poznania szczegółów i okoliczności pod jakimi można ją zastosować.
Mak znany jest od tysięcy lat. W starożytnych tekstach medycznych opisuje się go jako środek uśmierzający ból. Właściwości przeciwbólowe mak zawdzięcza obecności morfiny w mleczku makowym, z którego produkuje się substancję narkotyczną, czyli opium. Opium było niegdyś bardzo popularne. Używano go nawet do uspokajania płaczących niemowląt. Współcześnie nadal wykorzystuje się wartości lecznicze oraz odżywcze maku. Stosuje się go w medycynie naturalnej, w kosmetologii, w kuchni. Powszechnie ozdabia przydomowe kwietniki. Ale czy na pewno jest bezpieczny dla zdrowia? Co zawiera i jak działa mak? Czy może legalnie rosnąć w ogródku?