Kwasy omega-9 mogą wspierać funkcjonowanie układu odpornościowego u osób ze stwardnieniem rozsianym
Kwasy omega-9, zwane również jednonienasyconymi kwasami tłuszczowymi, to rodzaj tłuszczów, które charakteryzują się obecnością jednej podwójnej wiązania w łańcuchu węglowym. Należą do nich m.in. kwas oleinowy, który występuje w oliwie z oliwek. Układ odpornościowy to złożony system obronny organizmu, odpowiedzialny za rozpoznawanie i zwalczanie patogenów oraz utrzymanie homeostazy. Stwardnienie rozsiane to przewlekła choroba autoimmunologiczna, w której układ odpornościowy atakuje osłonki mielinowe nerwów. Kwasy omega-9 mogą wspierać funkcjonowanie układu odpornościowego, wpływając na jego regulację u osób dotkniętych tą chorobą.
Dowiedz się więcej:
Źródła
Ta wiedza promowana jest w publikacjach poniżej, zalecamy zapoznanie się z nimi w celu poznania szczegółów i okoliczności pod jakimi można ją zastosować.