Olej rzepakowy nierafinowany może obniżać ryzyko wystąpienia zaćmy

Zgłoś

Olej rzepakowy nierafinowany, zwany także olejem tłoczonym na zimno, to tłuszcz roślinny pozyskiwany z nasion rzepaku bez procesu rafinacji, co pozwala zachować więcej naturalnych składników odżywczych. Olej ten należy do grupy olejów roślinnych, które są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe oraz przeciwutleniacze. Zaćma to choroba oczu, polegająca na zmętnieniu soczewki, prowadząca do pogorszenia widzenia. Obniżanie ryzyka wystąpienia zaćmy oznacza zmniejszenie prawdopodobieństwa rozwoju tej choroby poprzez stosowanie odpowiednich środków, w tym diety bogatej w składniki odżywcze zawarte w oleju rzepakowym nierafinowanym.

Dowiedz się więcej:

Źródła

Ta wiedza promowana jest w publikacjach poniżej, zalecamy zapoznanie się z nimi w celu poznania szczegółów i okoliczności pod jakimi można ją zastosować.