Regularne spożywanie dobrej jakości oliwy extra virgin może usprawniać funkcjonowanie mózgu
Oliwa extra virgin, znana również jako oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, jest tłuszczem roślinnym otrzymywanym poprzez tłoczenie na zimno oliwek, która zawiera bogactwo przeciwutleniaczy i zdrowych kwasów tłuszczowych. Regularne spożywanie tej wysokiej jakości oliwy może przyczynić się do poprawy funkcjonowania mózgu, co obejmuje lepszą pamięć i koncentrację. Jest to tłuszcz roślinny szczególnie ceniony w diecie śródziemnomorskiej, która jest uznawana za jedno z najzdrowszych podejść żywieniowych.
Dowiedz się więcej:
Źródła
Ta wiedza promowana jest w publikacjach poniżej, zalecamy zapoznanie się z nimi w celu poznania szczegółów i okoliczności pod jakimi można ją zastosować.
Tematem odcinka jest olej z oliwek, określany też jako oliwa z oliwek. Właściwości oliwy z oliwek (a poprawnie: oliwy) są dobrze poznane. Jej wpływ na zdrowi...