Kwasy omega-3 mogą chronić mózg przed uszkodzeniami
Kwasy omega-3, znane również jako wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, to grupa niezbędnych kwasów tłuszczowych, które obejmują kwas alfa-linolenowy (ALA), kwas eikozapentaenowy (EPA) oraz kwas dokozaheksaenowy (DHA). Są one kluczowymi składnikami diety, które pełnią ważną rolę w funkcjonowaniu organizmu, w tym w ochronie mózgu przed uszkodzeniami. Mózg, będący centralnym organem układu nerwowego, jest szczególnie wrażliwy na uszkodzenia oksydacyjne i zapalne, a kwasy omega-3 pomagają w utrzymaniu jego integralności i funkcji. Omega-3 zaliczane są do grupy tłuszczów nienasyconych, które dzielą się na różne rodzaje w zależności od długości łańcucha węglowego i liczby wiązań podwójnych.
Dowiedz się więcej:
Źródła
Ta wiedza promowana jest w publikacjach poniżej, zalecamy zapoznanie się z nimi w celu poznania szczegółów i okoliczności pod jakimi można ją zastosować.