Katechiny w herbacie Matcha mogą wspierać organizm człowieka w walce z wolnymi rodnikami
Katechiny, zwane również flawonoidami, to grupa naturalnych związków chemicznych zaliczanych do polifenoli, które występują w herbacie Matcha. Herbata Matcha to sproszkowana, zielona herbata o wysokiej zawartości tych związków, co odróżnia ją od innych rodzajów herbat. Katechiny można podzielić na kilka rodzajów, takich jak epigallokatechina gallate (EGCG), które są znane ze swoich właściwości antyoksydacyjnych. Wolne rodniki to reaktywne cząsteczki powstające w organizmie, które mogą uszkadzać komórki i przyczyniać się do procesów starzenia oraz rozwoju chorób. Właśnie dlatego katechiny w herbacie Matcha mogą wspierać organizm człowieka w walce z tymi wolnymi rodnikami, działając jako naturalne antyoksydanty.
Dowiedz się więcej:
Źródła
Ta wiedza promowana jest w publikacjach poniżej, zalecamy zapoznanie się z nimi w celu poznania szczegółów i okoliczności pod jakimi można ją zastosować.