Orzechy włoskie mogą zmniejszać tendencję do powstawania zakrzepów

Zgłoś

Orzechy włoskie, znane także jako Juglans regia, to rodzaj orzechów bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3, które mogą przyczyniać się do zmniejszenia tendencji do powstawania zakrzepów krwi, czyli skrzepów blokujących przepływ krwi w naczyniach krwionośnych.

Źródła

Ta wiedza promowana jest w publikacjach poniżej, zalecamy zapoznanie się z nimi w celu poznania szczegółów i okoliczności pod jakimi można ją zastosować.

Orzechy są wymieniane jako jedna z najczęściej polecanych rodzajów przekąsek, uznawanych jako wartościowe jedzenie na wynos, które łatwo spakować do śniadaniówki i zabrać ze sobą wszędzie – np. do pracy, szkoły, czy na wycieczkę. Są smaczne, pożywne, sycące i zdrowe. Można je jeść jako samodzielną przekąskę, bądź też dodać do wielu różnych potraw. Pasują zarówno do dań wytrawnych, zup, sałatek, pieczeni, jak i do wypieków i deserów na zimno.