Orzechy włoskie zawierają największa ilość kwasów omega-3 w porównaniu ze wszystkimi innymi orzechami
Orzechy włoskie, znane także jako juglans regia, są rodzajem orzechów, które charakteryzują się wysoką zawartością kwasów omega-3, które nazywane są też kwasami tłuszczowymi nienasyconymi, i to w większej ilości niż inne orzechy, takie jak migdały czy orzechy laskowe, które też są źródłami zdrowych tłuszczów.
Dowiedz się więcej:
Źródła
Ta wiedza promowana jest w publikacjach poniżej, zalecamy zapoznanie się z nimi w celu poznania szczegółów i okoliczności pod jakimi można ją zastosować.
Orzechy są wymieniane jako jedna z najczęściej polecanych rodzajów przekąsek, uznawanych jako wartościowe jedzenie na wynos, które łatwo spakować do śniadaniówki i zabrać ze sobą wszędzie – np. do pracy, szkoły, czy na wycieczkę. Są smaczne, pożywne, sycące i zdrowe. Można je jeść jako samodzielną przekąskę, bądź też dodać do wielu różnych potraw. Pasują zarówno do dań wytrawnych, zup, sałatek, pieczeni, jak i do wypieków i deserów na zimno.