Spożywanie spiruliny może obniżać poziom ASPAT w organizmie

Zgłoś

Spożywanie spiruliny, znanej także jako Arthrospira, która jest rodzajem niebiesko-zielonych alg, może wpływać na obniżenie poziomu ASPAT w organizmie. ASPAT, czyli aminotransferaza asparaginianowa, to enzym występujący głównie w wątrobie, sercu i mięśniach, którego podwyższony poziom może wskazywać na uszkodzenie tych tkanek. Spirulina jest klasyfikowana jako suplement diety o właściwościach antyoksydacyjnych i odżywczych, często stosowany w celu wspierania zdrowia wątroby. Obniżenie poziomu ASPAT może świadczyć o poprawie funkcji wątroby lub zmniejszeniu uszkodzeń komórek.

Źródła

Ta wiedza promowana jest w publikacjach poniżej, zalecamy zapoznanie się z nimi w celu poznania szczegółów i okoliczności pod jakimi można ją zastosować.

Tematem odcinka jest spirulina. Działanie spiruliny na zdrowie wciąż jest raczej mało znane, a jak się okazuje, jest o czym mówić. Włączenie jej do diety moż...