Miażdżyca
Miażdżyca to przewlekła choroba naczyń krwionośnych, charakteryzująca się odkładaniem się blaszek miażdżycowych w ścianach tętnic. Blaszki te składają się głównie z lipidów, komórek zapalnych i tkanki łącznej. Proces ten prowadzi do zmniejszenia elastyczności i zwężenia światła naczyń, co wpływa na przepływ krwi. Miażdżyca najczęściej dotyczy tętnic dużego i średniego kalibru.
Szczawik zajęczy
Ekstrakt z miłorzębu japońskiego
Spirulina
Kurkuma
Orzechy włoskie
Herbata z hibiskusa
Suplementacja koenzymu Q10
Spożywanie buraków
Kwasy EPA i DHA obecne w rybach
Brak magnezu
Spirulina niebieska
Wysokie spożycie fruktozy
Regularne spożywanie awokado
Hibiskus
Spożywanie mniszka lekarskiego
Koenzym Q10
Nadmiar tkanki tłuszczowej
Spożywanie siemienia lnianego
Niedobór witaminy C
Pyłek pszczeli
Piwo bezalkoholowe
Witamina K2MK7
Regularne spożywanie dobrej jakości oliwy extra virgin
Antyoksydanty
Tauryna
Spożywanie brokułów
Nasiona chia
Melatonina
Witamina D
W sytuacjach przewlekłego niedoboru magnezu
Herbata z głogu
Umiarkowane picie piwa
Zielona herbata
Pozostałe tematy