Kwasy tłuszczowe omega-3 mogą zmniejszać ryzyko rozwoju retinopatii cukrzycowej
Kwasy tłuszczowe omega-3, zwane także nienasyconymi kwasami tłuszczowymi omega-3, to grupa kwasów tłuszczowych, które charakteryzują się obecnością podwójnego wiązania na trzecim atomie węgla od końca metylowego. Należą do nich kwas alfa-linolenowy (ALA), kwas eikozapentaenowy (EPA) oraz kwas dokozaheksaenowy (DHA). Retinopatia cukrzycowa to przewlekłe powikłanie cukrzycy, polegające na uszkodzeniu naczyń krwionośnych siatkówki oka. Kwasy tłuszczowe omega-3 mogą zmniejszać ryzyko rozwoju tej choroby poprzez swoje właściwości przeciwzapalne i ochronne dla naczyń krwionośnych.
Dowiedz się więcej:
Źródła
Ta wiedza promowana jest w publikacjach poniżej, zalecamy zapoznanie się z nimi w celu poznania szczegółów i okoliczności pod jakimi można ją zastosować.