Kwasy tłuszczowe omega-3 mogą obniżać poziom trójglicerydów we krwi

Zgłoś

Kwasy tłuszczowe omega-3, zwane także nienasyconymi kwasami tłuszczowymi omega-3, to grupa wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają podwójne wiązanie na trzecim atomie węgla od końca łańcucha. Do najważniejszych kwasów omega-3 zalicza się kwas alfa-linolenowy (ALA), kwas eikozapentaenowy (EPA) oraz kwas dokozaheksaenowy (DHA). Trójglicerydy to estry glicerolu i trzech kwasów tłuszczowych, które stanowią formę magazynowania tłuszczów w organizmie i krwi. Poziom trójglicerydów we krwi jest wskaźnikiem zdrowia metabolicznego i może być obniżany przez spożywanie kwasów tłuszczowych omega-3.

Dowiedz się więcej:

Źródła

Ta wiedza promowana jest w publikacjach poniżej, zalecamy zapoznanie się z nimi w celu poznania szczegółów i okoliczności pod jakimi można ją zastosować.