Spożycie kwasów omega-3 może zmniejszać ryzyko rozwoju demencji
Kwasy omega-3, zwane również nienasyconymi kwasami tłuszczowymi omega-3, to grupa wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które obejmują kwas alfa-linolenowy (ALA), kwas eikozapentaenowy (EPA) oraz kwas dokozaheksaenowy (DHA). Są one niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, zwłaszcza układu nerwowego. Demencja to zespół objawów neurodegeneracyjnych, obejmujący pogorszenie pamięci, myślenia i zdolności poznawczych, a jej najczęstszą formą jest choroba Alzheimera. Spożycie kwasów omega-3 może zmniejszać ryzyko rozwoju demencji, co oznacza, że ich obecność w diecie może wspierać ochronę mózgu przed degeneracją.
Dowiedz się więcej:
Źródła
Ta wiedza promowana jest w publikacjach poniżej, zalecamy zapoznanie się z nimi w celu poznania szczegółów i okoliczności pod jakimi można ją zastosować.