Spożywanie kwasów omega-3 może zmniejszyć ryzyko wystąpienia zawału serca
Kwasy omega-3, znane również jako nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, to grupa kwasów tłuszczowych, które są niezbędne dla zdrowia człowieka. Należą do nich kwas alfa-linolenowy (ALA), kwas eikozapentaenowy (EPA) oraz kwas dokozaheksaenowy (DHA). Spożywanie kwasów omega-3 oznacza wprowadzanie ich do organizmu poprzez dietę lub suplementację. Zawał serca, zwany także zawałem mięśnia sercowego, to nagłe uszkodzenie serca spowodowane niedokrwieniem. Redukcja ryzyka wystąpienia zawału serca oznacza zmniejszenie prawdopodobieństwa pojawienia się tego groźnego zdarzenia sercowo-naczyniowego.
Dowiedz się więcej:
Źródła
Ta wiedza promowana jest w publikacjach poniżej, zalecamy zapoznanie się z nimi w celu poznania szczegółów i okoliczności pod jakimi można ją zastosować.