Insulinooporność
Insulinooporność to stan, w którym komórki organizmu wykazują obniżoną wrażliwość na działanie insuliny, hormonu odpowiedzialnego za regulację poziomu glukozy we krwi. W rezultacie insulina działa mniej efektywnie, co wpływa na metabolizm węglowodanów, tłuszczów i białek. Jest to zjawisko związane z funkcjonowaniem receptorów insulinowych oraz mechanizmami sygnalizacji komórkowej. Insulinooporność jest często badana w kontekście różnych zaburzeń metabolicznych.
Mniszek lekarski
Spożywanie cukru w nadmiernej ilości
Ograniczenie spożycia węglowodanów
Zaburzenia snu
Pozostałe tematy
Olej kokosowy
Insulinooporność
Aktywność fizyczna
Kwasy omega-3
Osoby z insulinoopornością
Spożywanie inuliny
Redukcja masy ciała
Zbyt duża ilość insuliny
Włączenie do diety kwasów omega
U osób z insulinoopornością
Zadbanie o dobry sen
Rozładowywanie stresu
Przedłużająca się insulinooporność
Przewlekły niedobór magnezu
Spożywanie warzyw na surowo
Dieta ketogeniczna
Jagody goji