Pieczywo chrupkie pełnoziarniste może zawierać błonnik

Zgłoś

Pieczywo chrupkie pełnoziarniste, zwane także chrupkim pieczywem z pełnego ziarna, to produkt spożywczy wytwarzany z całych ziaren zbóż, które zachowują wszystkie części – otręby, zarodek i bielmo. Pełnoziarniste oznacza, że nie zostały one oczyszczone, co pozwala na zachowanie większej ilości składników odżywczych, w tym błonnika pokarmowego. Błonnik to nierozpuszczalne lub rozpuszczalne w wodzie związki roślinne, które nie są trawione przez ludzki układ pokarmowy, a wpływają korzystnie na trawienie i perystaltykę jelit. Pieczywo chrupkie pełnoziarniste jest klasyfikowane jako produkt bogaty w błonnik, co odróżnia je od pieczywa białego, które zawiera go znacznie mniej.

Dowiedz się więcej:

Źródła

Ta wiedza promowana jest w publikacjach poniżej, zalecamy zapoznanie się z nimi w celu poznania szczegółów i okoliczności pod jakimi można ją zastosować.