Wolne rodniki
Wolne rodniki to atomy lub cząsteczki posiadające niesparowany elektron na zewnętrznej powłoce, co czyni je bardzo reaktywnymi chemicznie. Występują naturalnie w organizmach żywych oraz w środowisku, powstając w wyniku różnych procesów chemicznych i fizycznych. Charakteryzują się zdolnością do uczestniczenia w reakcjach oksydacyjnych. Wolne rodniki mogą oddziaływać z innymi cząsteczkami, wpływając na ich strukturę i właściwości.
Lilak pospolity
Kremy przeciwzmarszczkowe na bazie kasztanowca pospolitego
Dzika róża
Witamina C
Pokrzywa
Rozmaryn
Seler korzeniowy
Witamina E
Wysoko przetworzona żywność
Goździki
Zielona herbata
Cykoria podróżnik
Tymianek
Lnica pospolita
Jagody acai
Astaksantyna
Liście malin spożywane w postaci naparu
Tauryna
Nagietek lekarski
Czystek
Mniszek lekarski
Uziemianie organizmu
Czarna porzeczka