Kawa ziarnista
Kawa ziarnista może mieć różnorodne korzyści zdrowotne, w tym zmniejszenie ryzyka wielu chorób oraz poprawę funkcji organizmu. Może również wpływać na nastrój i zdolności poznawcze, choć niektóre efekty mogą być negatywne, takie jak zwiększenie nerwowości czy trudności z zasypianiem. Warto rozważyć jej regularne spożycie, ale zawsze z umiarem i w konsultacji z lekarzem.
Korzyści zdrowotne
- Picie kawy może zmniejszać ryzyko wystąpienia Alzheimera [2] oraz Parkinsona [2], a także opóźniać degenerację komórek nerwowych w chorobie Parkinsona [1].
- Codzienne picie kawy może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób układu krążenia [2] oraz obniżyć ryzyko chorób na tle sercowo-naczyniowym [1].
- Picie kawy może zmniejszać ryzyko raka piersi [1], prostaty [1], wątroby [1], czerniaka [1], oraz marskości wątroby [1].
- Kawa może ograniczyć ryzyko włóknienia wątroby [1] oraz zmniejszać ryzyko insulinooporności [1].
Wpływ na funkcje poznawcze i nastrój
- Kawa może zwiększać zdolność do zapamiętywania [1] oraz zwiększać koncentrację [1].
- Picie kawy może mieć działanie przeciwdepresyjne [1] oraz poprawiać nastrój [1].
Potencjalne negatywne efekty
- Picie kawy może prowadzić do rozdrażnienia [1] oraz nerwowości [1].
- Kawa może utrudniać zasypianie [1] oraz przyspieszać akcję serca [1].
Inne właściwości
- Kawa może być źródłem minerałów [1] oraz zwiększać poziom magnezu w organizmie [2].
- Kofeina zawarta w kawie może wykazywać właściwości moczopędne [1] oraz pomóc zmniejszać ryzyko pojawienia się nowotworów [1].
Zawsze warto skonsultować się z lekarzem przed wprowadzeniem znaczących zmian w diecie.