Spożywanie gorzkiej czekolady może zmniejszać ryzyko zachorowania na nadciśnienie tętnicze
Spożywanie gorzkiej czekolady, zwanej także czekoladą o wysokiej zawartości kakao, odnosi się do konsumpcji produktu zawierającego duże ilości flawonoidów i niewielkie ilości cukru. Gorąca czekolada jest klasyfikowana jako produkt spożywczy należący do grupy słodyczy, ale wyróżnia się korzystnym wpływem na zdrowie ze względu na obecność bioaktywnych związków. Nadciśnienie tętnicze, nazywane również hipertensją, to przewlekła choroba układu krążenia charakteryzująca się podwyższonym ciśnieniem krwi. Zmniejszanie ryzyka zachorowania na nadciśnienie oznacza obniżenie prawdopodobieństwa wystąpienia tej choroby.
Dowiedz się więcej:
Źródła
Ta wiedza promowana jest w publikacjach poniżej, zalecamy zapoznanie się z nimi w celu poznania szczegółów i okoliczności pod jakimi można ją zastosować.