Antyoksydanty
Antyoksydanty to związki chemiczne, które występują naturalnie w organizmach żywych oraz w różnych substancjach. Ich główną cechą jest zdolność do neutralizowania reaktywnych form tlenu i innych wolnych rodników. Antyoksydanty można podzielić na różne grupy, w tym enzymatyczne i nieenzymatyczne, w zależności od ich struktury i mechanizmu działania. Występują w wielu produktach spożywczych, takich jak warzywa, owoce oraz niektóre napoje.
Szczawik zajęczy
Witamina C
Orzechy włoskie
Zażywanie witaminy C
Niedobór witaminy C
Dzika róża
Hibiskus
Zielona herbata
Likopen z pomidorów
Seler naciowy
Różeniec górski
Pierwiosnek lekarski
Spożywanie natki pietruszki
Pozostałe tematy
- Antyoksydanty ułatwiają organizmowi detoksykację kancerogenów1
- Koenzym Q10, cynk, selen, kobalt, miedź i mangan należą zarówno do antyoksydantów endogennych jak i egzogennych1
- Ostropest plamisty działa antyoksydacyjnie1
- Spożywanie odpowiedniej ilości antyoksydantów wpływa na spowolnienie procesu starzenia się organizmu1
- Spożywanie odpowiedniej ilości antyoksydantów wpływa na wzmocnienie odporności1
Traganek błoniasty
Antyoksydanty
Przewlekłe zmęczenie
Wolne gojenie się ran
Łuszczenie się skóry
Spożywanie witaminy C
Przyjmowanie wysokich dawek witaminy C
Acerola
Pojawianie się siniaków
Witamina C przyjmowana w wysokich dawkach
Pomidory
Nawłoć pospolita
Regularne dostarczanie dużych dawek witaminy C
Spożycie witaminy C
Inozytol
Antyoksydanty to grupa związków chemicznych, których zadaniem
Sucha skóra
Żyworódka
Astaksantyna
Soplówka jeżowata
Ciężko lecząca się anemia
Seler korzeniowy
Antyoksydanty zawarte w guaranie
Czereśnie
Koenzym Q10
Krwawienie dziąseł
Przy poparzeniach słonecznych wskazana
Żelatyna z witaminą C