Węglowodany
Węglowodany to organiczne związki chemiczne zbudowane z atomów węgla, wodoru i tlenu. Stanowią jedną z głównych grup biomolekuł i pełnią funkcje energetyczne oraz strukturalne w organizmach żywych. Węglowodany dzielą się na monosacharydy, disacharydy i polisacharydy, różniące się stopniem złożoności i budową chemiczną. Są powszechnie występującym składnikiem diety oraz materiałem zapasowym w komórkach.
Ograniczenie spożycia węglowodanów
Nadmierna ochota na słodycze
Gorzka czekolada
Spożywanie czekolady
Aby ograniczyć zmiany trądzikowe
Czekolada gorzka bez cukru
Spożywanie gorzkiej czekolady
Pozostałe tematy
- Dieta ketogeniczna zakłada ograniczenie w spożyciu węglowodanów1
- Jedzenie zbyt dużej ilości węglowodanów powoduje wytwarzanie insuliny1
- Słodkie napoje przyczyniają się stłuszczeniu wątroby1
- Spożywanie węglowodanów powoduje zwiększenie ilości glukozy we krwi1
- Wiedza na temat swojego nałogu jedzenia słodyczy pozwala się go pozbyć1
Nadmiar cukru w diecie
Nadmierna konsumpcja cukru
Niedobór potasu
Spożywanie przez kobietę karmiącą czekolady
Dieta niskowęglowodanowa
Szampan z kwiatów dzikiego bzu
Gorzka czekolada bez zawartości cukru
Jogurt grecki
Mleka smakowe
Ograniczenie spożycia cukru
Dieta bez słodyczy
Zmniejszenie spożycia węglowodanów na rzecz tłuszczów wysokiej jakości
Ser twardy długodojrzewający
Eliminacja cukru z diety
Mleczne napoje owocowe
Serki homogenizowane
Tłusta śmietana
Spożywanie cukru
Jogurty owocowe
Ser miękki dojrzewający
Dieta bogata w węglowodany
Spożywanie nadmiaru cukru
Spożywanie nadmiaru węglowodanów
Mleko zagęszczone słodzone
Warzywa zawierające inulinę
Jedzenie zbyt dużej ilości węglowodanów
Spożywanie awokado