Kwasy tłuszczowe omega-3
Kwasy tłuszczowe omega-3 to grupa nienasyconych kwasów tłuszczowych, które charakteryzują się obecnością podwójnego wiązania na trzecim atomie węgla, licząc od końca metylowego łańcucha. Są one zaliczane do niezbędnych kwasów tłuszczowych, ponieważ organizm ludzki nie potrafi ich syntetyzować samodzielnie. W skład tej grupy wchodzą m.in. kwas alfa-linolenowy (ALA), kwas eikozapentaenowy (EPA) oraz kwas dokozaheksaenowy (DHA). Kwasy omega-3 występują naturalnie w niektórych produktach roślinnych i morskich.
Kwasy tłuszczowe omega-3
Włączenie do diety kwasów omega
Pozostałe tematy
- Stosowanie kwasów omega-3 sprzyja polepszeniu pracy mózgu2
- Kwasy omega-3 przyjmowane w okresie odchudzania powodują przyspieszenie metabolizmu1
- Kwasy omega-3 zmniejszają reakcję zapalną na intensywny wysiłek fizyczny1
- Orzechy brazylijskie poprawiają pracę mózgu1
- Spożywanie kwasów omega-3 pozwala zredukować poziom trójglicerydów1
Kwasy omega-3
Spożywanie kwasów omega-3
Spożycie kwasów omega-3
Olej z nasion chia
Omega-3
Spożycie kwasów omega trzy
Dostarczanie kwasów omega-3
Głównym źródłem kwasów omega-3 w diecie
Suplementacja kwasów omega-3
Jaja kur hodowanych w klatkach
Kwasy omega
Ryby bogate w kwasy tłuszczowe omega 3
Konsumpcja kwasów omega-3
Kwasy omega trzy
Jaja ekologiczne