Witaminy
Witaminy to organiczne związki chemiczne niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, które muszą być dostarczane z pożywieniem, ponieważ organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie syntetyzować w wystarczających ilościach. Dzielą się na rozpuszczalne w wodzie oraz rozpuszczalne w tłuszczach, a każda z nich pełni określone funkcje biologiczne. Witaminy występują w różnych produktach spożywczych i są kluczowe dla wielu procesów metabolicznych.
Pokrzywa
Szczawik zajęczy
Niedobór witaminy B12
Suplementacja witaminy B2
Mniszek lekarski
Niedobór witaminy D
Deficyt witaminy B12
Witamina C
Suplementacja witaminy D
Zażywanie witaminy C
Pozostałe tematy
- Deficyt witaminy B12 przyczynia się do utraty smaku2
- Deficyt witaminy B12 przyczynia się nawet do paranoi i halucynacji2
- Brak magnezu obniża skuteczność przyjmowanej witaminy D1
- Niedobór witaminy B12 zwiększa ryzyko pojawienia się Alzheimera1
- Witamina B12 bierze udział w tworzeniu krwinek czerwonych w szpiku1
Niedobór witaminy B6
Dzika róża
Niedobór witaminy C
Hibiskus
Wątróbka
Witamina D
Babka lancetowata
Bladość skóry
W radzeniu sobie z trądzikiem
Ośmiornica
Zawartość liści mniszka lekarskiego
Regularne jedzenie jajek
Seler naciowy
Koenzym Q10
Witamina E zawarta w orzechach
Suplementacja witaminą D
Pękające kąciki ust
Niewydolność nerek
Pierwiosnek lekarski
Spożywanie natki pietruszki
Orzechy nerkowca
Niedobór witamin z grupy B
Przewlekłe zmęczenie
Przyspieszone bicie serca
Suplementacja wapnia razem z witaminą D
Witamina B12
Spożywanie orzechów włoskich
Witamina E
Seler korzeniowy
Retinol zawarty w mniszku lekarskim
Monitorowanie poziomu witaminy B12
Żółtka jaj
Wolne gojenie się ran
Brak witaminy D
Witamina E zawarta w mniszku lekarskim
Łuszczenie się skóry
Spożywanie witaminy C
Niedobór witaminy D3 u niemowląt
Spożycie makreli
Rozłożenie spożywanej witaminy B12 na kilka porcji dziennie
Przyjmowanie wysokich dawek witaminy C
Niewystarczająca ekspozycja na słońce
Acerola
Pojawianie się siniaków
Niewydolność fizyczna
Witamina C przyjmowana w wysokich dawkach
Pomidory
Owrzodzenia w obrębie jamy ustnej
Wysokie dawki witaminy A
Suplementacja witaminą B12
Spożycie wołowiny
Prawidłowe stężenie witaminy D
Witaminy z grupy B
Długotrwałe stosowanie kosmetyków z retinolem
Przedwczesne siwienie włosów
Żółtko jaj, bogate w witaminę B6,
Zastosowanie retinolu
Wysoka suplementacja witaminą D
Nawłoć pospolita
Ból dolnego odcinka pleców
Kolostrum
Regularne dostarczanie dużych dawek witaminy C
Spożycie witaminy C
Skurcze mięśni
Zażywanie witaminy B2
Jabłko