Cholesterol
Cholesterol to organiczny związek chemiczny należący do grupy lipidów, występujący naturalnie w organizmach zwierząt. Jest składnikiem błon komórkowych oraz prekursorem w syntezie steroidów, witaminy D i kwasów żółciowych. Cholesterol transportowany jest we krwi w postaci kompleksów lipoprotein, które różnią się gęstością i funkcją. Jego poziom i metabolizm są przedmiotem badań w medycynie i biochemii.
Mniszek lekarski
Olej z czarnuszki
Spirulina
Jaśminowiec wonny
Kwasy tłuszczowe omega-3
Kozieradka pospolita
Czerwona koniczyna
Produkty bogate w błonnik pokarmowy
Pozostałe tematy
Tran
Spożywanie buraków
Niedobór witaminy D
Jagody goji
Tłuste ryby morskie
Regularne spożywanie cebuli
Naturalne oleje roślinne
Gorzka czekolada
Mydlnica lekarska
Spożywanie oleju z wiesiołka
Astaksantyna
Witamina C
Regularne jedzenie nasion strączkowych
Błonnik pokarmowy
Seler naciowy
Pestki (niesolone, bez panierki)
Herbata pu-erh
Zawartość flawonoidów w kakao
Nasiona (niesolone, bez panierki)
Spożywanie piwa bezalkoholowego
Czerwona fasola
Wspomagająco w obniżaniu poziomu cholesterolu
Spożywanie orzechów nerkowca
Płatki owsiane
Spożywanie karczocha
Picie zielonej herbaty
Spirulina niebieska
Regularne picie naparu z bazylii
Regularne spożycie siemienia lnianego
Kolostrum
Orzechy (niesolone, bez panierki)
Liście laurowe
Regularne spożywanie orzechów macadamia