Witaminy

Witaminy to organiczne związki chemiczne niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, które muszą być dostarczane z pożywieniem, ponieważ organizm nie potrafi ich syntetyzować lub syntetyzuje je w niewystarczających ilościach. Istnieje trzynaście głównych witamin, które dzielą się na rozpuszczalne w wodzie i w tłuszczach.

Babka lancetowata
W radzeniu sobie z trądzikiem
Zawartość liści mniszka lekarskiego
Witamina E zawarta w orzechach
Spożywanie orzechów włoskich
Rozłożenie spożywanej witaminy B12 na kilka porcji dziennie
Przyjmowanie wysokich dawek witaminy C
Niewystarczająca ekspozycja na słońce
Witamina C przyjmowana w wysokich dawkach
Owrzodzenia w obrębie jamy ustnej
Suplementacja witaminy D
Długotrwałe stosowanie kosmetyków z retinolem
Przedwczesne siwienie włosów
Żółtko jaj, bogate w witaminę B6,
Prawidłowe stężenie witaminy D
Zażywanie witaminy B2
Zażywanie witaminy B12
Niedobór witaminy D u kobiet w ciąży
Przy poparzeniach słonecznych wskazana
Na skutek zakażenia pasożytniczego
Żółtko jaj, zawierające witaminę B12,
Znajdowanie się witaminy C w liściach mniszka lekarskiego
Ciężko lecząca się anemia
Zażywanie witaminy B6
Nasiona z pokrzywy dodawane do potraw